Originalet

När man börjar spela bingo märker man snabbt att det finns flera olika varianter av spelet att roa sig med. Alltså finns det en variant som man kan kalla för originalet och det är Klassisk bingo. Även kallad för Skandinavisk 75-bollarsbingo. Här i Sverige har vi nu spelat bingo i över 50 år och det är få spel som blivit så folkkära. Den variant som kallas Klassisk bingo är den som kom hit först och som de flesta tänker på och känner igen när man pratar om bingo.

Tack vare att det finns så många roliga varianter som man sedan kan ägna sig åt så ska det rätt mycket till innan man börjar tycka att det är tråkigt med bingo. Både online och på fysiska bingohallar kan man idag spela flera olika varianter av spelet.

Just den variant vi kallar för Klassisk bingo är alltså den man oftast känner igen och tänker på. Ja, bingo är ett spel som faktiskt de flesta i vårt land har en relation till, oavsett om dem spelat eller inte. Frågar man folk på stan om spelet så har de flesta en stark åsikt om det. Antingen hatar dem det eller så älskar dem det och för många väcker det barndomsminnen. Det är nämligen så att spelet bingo har använts i skolsystemet länge. Man har använt det i undervisningen på mattelektioner och i historia. Helt enkelt som ett roligt sätt för barn att lära sig saker på. Det är även många som suttit och spelat Bingo lotto framför tv:n med sin familj när dem var små. På 90-talet var ju Bingo lotto ett av de största familjeunderhållningsprogrammen som fanns att se. Ja det är få människor i Sverige idag som inte har någon som helst relation till spelet bingo. Antagligen är det en stor faktor som bidragit till att det numera spelas så flitigt online.

Klassisk bingo

Nu ska vi alltså gå igenom den Klassiska bingon, den som man även kallar för Skandinavisk 75-bollarsbingo eftersom att den är så populär här i norr. Dessutom är det nummer mellan 1 och 75 man använder sig av. En bingobricka till detta ”original” ser ut på det viset att man har ett rutmönster på 25 rutor som är placerade i fem lodräta och fem vågräta rader. Ovanför varje lodrät rad finns en bokstav och de fem tillsammans bildar ordet B I N G O överst på varje bricka. Det gör att man snabbare kan hitta de nummer som ropas ut i dragningen sedan då alla nummer mellan ett och femton alltid finns under bokstaven B och så vidare. Därför behöver man aldrig gå igenom alla rutor på brickan för varje nummer. I rutorna finns det alltså, som du nu säkert gissat dig till, framslumpade nummer mellan ett och sjuttiofem. Därför kallar man det även för ett lotteri eftersom att det är slumpen som avgör om du vinner eller inte.

Hur vinner man då? Jo om du har ett av de nummer som dras så markerar du den rutan. För att vinna gäller det att ha fem markerade rutor i rad på sin bricka. Då har man fått bingo och vinner spelet!