Bingohistoria

Då bingon kom till Sverige 1961 är det lätt att tro att spelet inte är mycket äldre än så. Sanningen är dock att bingo härstammar från ett spel som är betydligt äldre, första varianten började nämligen spelas redan på 1530-talet. Inte heller är det ett spel från norden utan bingon kommer faktiskt från Italien. Det var nämligen så att italienska staten startade ett lotteri som heter ”La Giuoco del Lotto D’Italia” och det blev förfader till både bingo och Lotto. Än i dag spelas detta lotteri i Italien och dragningar sker varje lördag.

Detta var alltså den allra första versionen av bingo, som du säkert förstår har spelet omformats och förändrats flera gånger under åren fram till våra dagar. Både tack vare att det spred sig till flera olika länder och kulturer och tack vare att de resande som förde vidare spelet ändrade reglerna lite efter sitt eget huvud. Dessa faktorer gjorde att spelet kunde utvecklas till både bingo och Lotto. Den senare versionen av dessa två kom faktiskt till Sverige betydligt tidigare än bingon. Redan i början av 1700-talet fick vi svenskar prova på spelet Lotto som då kom från Frankrike. Där blev alltså det italienska lotteriet till det spel som vi idag känner som Lotto från Svenska spel. Det spel vi känner som bingo idag kom 1961 och skapades faktiskt utanför Europa, nämligen i USA. Det var där spelet bingo fick sin nuvarande form på 1920 och 1930-talet. Anledningen till att bingon kom till Sverige, ja det är en historia i sig. Den berättar nämligen om en idrottsklubb i Skåne som åkte på träningsläger i Danmark. Dem hade länge behövt tjäna in lite extra pengar till klubben och i grannlandet såg dem hur det kunde gå till. Ja, du gissade rätt, där anordnade man bingo för att tjäna in pengar till fotbollsklubben. Så skåningarna tog med sig spelet hem och provade det på hemmaplan. Succén var nästan omedelbar och det dröjde inte länge förrän vi hade flera bingohallar runt om i vårt land som drevs av idrottsföreningar. Alltså är det inte så konstigt att vi svenskar ofta förknippar bingo med just idrott. Det är faktiskt till och med så att man här fortfarande måste ha en ideell förening för att få arrangera bingo i en fysisk bingohall.

Sin riktiga storhetstid i vårt land fick bingon dock inte förrän på 1990-talet och det var enbart tack vare tv-programmet Bingo Lotto med den karismatiska programledaren ”Loket” Olsson. Under flera år var det just detta tv-program som samlade familjerna varje lördagskväll. Som fick ungdomar att ge sig ut kalla vinterkvällar för att sälja lotter på gator och torg för att samla in pengar till sin idrottsklubb. Många idrottsklubbar skulle faktiskt inte ha klarat sig utan inkomsterna från just bingo och Bingo Lotto. Så började 90-talet lida mot sitt slut och det blev svårare och svårare för tv-programmet att locka stor publik. Folk började återigen tycka att bingo var rätt töntigt och inte det stora lördagsnöje för familjen som det varit. Men när bingon lanserades online, då blev det annat ljud i skällan. Nu är det återigen ett av de mest populära lotterispelen i Sverige. Både online och på tv, ja Bingo Lotto börjar faktiskt få upp sina tittarsiffror igen.